Élőfüves futballpálya gyeptelepítés vetőmaggal

Az élőfüves futballpályákat telepítik gyepszőnyeggel az un. készgyeppel és helybe vetéssel, vagyis az elvárásoknak megfelelő fűfajtákból összeállított fűmagkeverék alkalmazásával.

A labdarúgó sportgyep telepítésre javasolt fűfajok, az UEFA ajánlás szerint, a réti perje (Poa pratensis), az angolperje (Lolium perenne) és a nádképű csenkesz (Festuca arundinacea).

Az egyes fajoknál a sportgyep elvárásainak megfelelő nemesített fű fajtákat használhatunk a telepítésre, legyen az gyepszőnyeg termesztés, vagy helybe vetéssel telepített pálya. A fűmag keverékekben általánosan alkalmazott, a labdarúgásba legjobban bevált fajok a réti perje és az angolperje ill. ezek fajtái.

fű

Az egyes fajok jellemzői és a fajták tulajdonságai

  • A réti perje a perjefélékékhez tartozó tarackos fűféle. Jellemzője, hogy a tarack csomóin kihajtva sűrűn gyepesedik, azaz bokrosan neveli hajtásait miközben benövi a szabadon maradó területeket. Magról nehezen telepíthető, ezért gyakori a gyepszőnyegként való alkalmazása a futballpályákon. Gyepszőnyeg termesztésre kiváló, mivel a tarackjai összetartják a gyepszőnyeget a kitermelésnél. Az alapfaj nyírás tűrése 40mm a nemesített fajtáké a 20 mm-t is eléri. Önfelújító képessége jó, taposástűrése az elvártaknak megfelelő, tápanyag, víz és fényigényes, de vannak már árnyéktűrőbb fajtái is. Önfelújító képessége jó, de a sérült gyepfoltokat elég lassan növi be. Hosszú életű gyepalkotó. A vetőmag ezerszem tömege 0,17-0,3 g. Kelési ideje 20nap, ezért gyakran csírázást serkentő adalékkal kezelik.

  • Az angolperje nem perjeféle és ezért mint tulajdon nevet egybeírjuk. Az alapfaj utak mentén taposott gyepekben szaporodik el, ezért alkalmas a labdarúgás céljaira is mint a legjobb taposás igénybevételt tűrő fűféle. Magról könnyen telepíthető bokros fejlődésű fűféle. Gyors kelési erélye és csíranövény fejlődése miatt védőnövényként is szerepel gyengébb kelésű társnövényeinél. Az alapfaj nyírás tűrése 40-50mm, ami a nemesítéssel már 20mm körül alakul. Önfelújító képessége nincs, ezért a foltokat megvetéses felülvetéssel pótoljuk. A nemesített fajták között már megjelent az indával terjedő fajta változata is. Napfény, tápanyag és vízigényes fűfaj. A vetőmag ezerszemtömege 2g.

  • Az angolperjéből 6 a réti perjéből pedig 3 fajtát tartalmazó keveréket vetettünk. A vetőmag adag 40g/m2, ami 60 000 db/m2 csíraszámot ad. Ez megfelel az élettani szempontból javasolt 30-60 ezer csiraszám közötti szakmai elvárásnak.

  • Az Illés Akadémia szombathelyi pályáit fűmag vetéssel gyepesítettük. A vetőmag keverékben angolperje és réti perje fajták szerepeltek.

  • A vetőmag faji összetétele tömegszázalékban 75% angolperje és 25% réti perje, azonban ez a magok méretéből származó ezerszem tömeg eltérésből adódóan, csíraszámra átszámítva 25% angolperje és 75% réti perje növényállomány telepítését jelenti.

  • A telepített gyep növényállomány ezért réti perje túlsúlyos lesz, ami hasonló a gyepszőnyegről telepített pályákhoz.

  • A vetés előtt alaptrágyázást végeztünk, a vetés után pedig kelesztő öntözést kap. A kelés után az elsőnyírást a fű fejlődési üteméhez időzítjük, vagyis amikor az első fűszálak elérik a 8-10 cm magasságot, akkor le kell vágni 5 cm magasságra.

  • A gyökér váltás után, ami 6-8 hét, kezdődik tényleges sport hasznosításra alkalmas gyep kialakulása, de az még nem terhelhető.

Dr. Szemán László

Hisszük, hogy a siker csak megbízható partnerekkel érhető el.
Köszönjük, hogy a múltban és reméljük a jövőben is támaszkodhatunk rájuk.

Hisszük, hogy a siker csak megbízható partnerekkel érhető el.
Köszönjük, hogy a múltban és reméljük a jövőben is támaszkodhatunk rájuk.