Előszó

Világszerte egyre több és több sportklub és szövetség csinál saját magának – egyaránt játékosok és edzők – egy hatalmas támogatási döntéssel, egy vagy több Xtreme Turf terület telepítést. A játékosok és az edzők különösen lelkesek az Xtreme Turf jellemvonásaival kapcsolatban, melyek egy magasabb minőséghez vezetnek a játékban és kevésbé töltik el őket a sérülésekkel kapcsolatos aggodalmak. Másrészről a klubokat és egyesületeket örömmel tölti el, hogy egész évben használhatóak és hihetetlenül tartósak az Xtreme gyep területek.

A karbantartás szükségessége

Meglepő, de van egy fontos szempont, ami gyakran elkerüli a figyelmüket. Épp, mint bármilyen más sporttevékenységeknél, egy Xtreme Turf területnek is szükséges a gondoskodás és karbantartás a jó formában tartásához, így a körülötte lévő nőknek és férfiaknak se kell aggódniuk,hogy elavul. Ahol emberek elmulasztják megtenni a rendszeres alapvető munkát, ott hamarosan a területek elkezdenek kikopni, főként azokon a részeken, ahol nagyobb a terhelése a pályának (például a gólvonalnál és a központi részeken). Ez a hatás azért van, mert a gumigranulátum fokozatosan kikopik, amelyik természetesen nem egy szép látvány. De eltekintve az esztétikától, vannak még fontosabb okok amiért ezt el kell kerülni, többek között a jobb játszhatóság, használhatóság, hosszabb élettartam, amiben az Xtreme Turf tulajdonosok, akik szeretik a pályáikat mind egyetértenek. Továbbá, ha nincs vagy elégtelenül vannak kezelve a pályák, bármilyen garancia érvénytelenné válik és a FIFA és/vagy UEFA feltételek (feltéve, hogy alkalmazták) tovább már nem lesznek érvényesek.

A hanyagság ára

Tapasztalatból tudjuk,hogy az emberek, akik egy vagy több Xtreme Turf pályát vásárolnak, ritkán állnak meg és gondolják végig, hogy milyen további alapok szükségesek a gondoskodáshoz és karbantartáshoz. És ha mégis, akkor sem mindig gondolják elég komolyan és hajlanak az olcsó másodosztályú munka felé. Megijednek, amikor egy viszonylag rövid időszak alatt a hanyagságuk miatt komoly minőségi problémáik támadnak a területen. Sajnálatos módon túl késő ekkor már megállítani a folyamatot és az anyagi kár már megtörténik.

Ezt a kiadványt azért hoztuk létre, hogy egy tiszta áttekintést adjon az általános karbantartási tevékenységekhez, amik ahhoz szükségesek, hogy az Xtreme Turf pálya takarékosan működjön. Kérjük jegyezze meg ezeket a tanácsokat, de vegye figyelembe a különbségeket, amit az éghajlati körülmények, illetve a pályahasználati idő okozhat. Ha valahol szükséges, a helyi képviselőink további oktatásokat fognak nyújtani.

Miért kell a karbantartás?!

 1. az Xtreme turf terület jó kondícióban tartása
 2. a fokozottabban használt részek kopásának elkerülése
 3. elkerülni a töltőanyag bepréselődését
 4. biztosítani a maximum játszhatóságot, használhatóság és hosszú élettartamot
 5. életben tartani a terület garanciális feltételeit.

Rutin karbantartás

Telepítés után azonnali

 1. A telepített Xtreme Turf pályán azonnal el lehet kezdeni a játékot. Azonban az első néhány hét alatt a legjobb tartózkodni bármilyen nehéz berendezés és jármű forgalomtól és minimumra csökkenteni a vákuumos seprőhatást.
 2. Kérem jegyezze meg, hogy több hetet fog igénybe venni, amíg a pálya töltőanyaga elrendeződik és a terület eléri az optimális feltételeit a játékhoz.

Napi

 1. Napi szinten egy seprűvel a feltöltést ellenőrizni kell. A feltöltésnek a területen mindenhol 15 mm-rel kell a műfű szálvégek alatt kell lennie.
 2. A napi sepregetésnek különösen a telepítés utáni első hónapban van jelentősége,azért,hogy mindenhol meglegyen a megfelelő feltöltési szint.
 3. Az elégtelen söprés hatására gaz és moha telepedhet meg, de okozhatják még olyan nem kívánatos törmelékek, mint például madarak ürüléke, szél vagy játékosok sáros cipője. Ez megint csak tömörödéshez vezethet, ami az algák növekedésének táptalaja. Ennek eredményeképpen a mohák még inkább fejlődnek.
 4. Ne használjon olyan eszközöket,amik károsíthatják a felületet és ne használjon oldószereket, amik acetont, tisztítószereket vagy alkoholt tartalmaznak. Ha kételye van,kérjen tanácsot a helyi képviselőjétől.
 5. Máshonnan származó föld vagy homok a feltöltést tömörítheti, ezzel a felületet károsítva. Megelőzendő, hogy játékosok a cipőjükön földet/sarat hozzanak a pályára, lábtörlőt kell elhelyezni a bejárat(ok)nál, amit mindig tisztán kell tartani.

Heti

 1. Fordítson különleges figyelmet a leginkább igénybe vett területekre (gólvonal, büntető terület és a sarkok környéke). Töltse fel gumigranulátummal a javasolt mélységben, ahol szükséges.
 2. Minden elhullajtott idegen tárgy, nem számít milyen kicsi, károsíthatja az Xtreme Turf pályát, koptatva a szálakat szennyezve a feltöltést. Rendszeresen el kell távolítani mindenféle levelet, gallyat, papírt, rágógumit, atlétikai szalagot, üveget és minden más szemetet a pályáról.

Kéthetente

 1. A gumigranulátum funkciói közül az egyik azt szolgálja, hogy a műfű szálakat felállítsa. Mindegy, hogy milyen jól tisztított a pálya, egy bizonyos mértékben mindig tömörödni fog a gumi. Ennek eredményképpen, a(z) (eső)vizet kevésbé hatékonyan fogja elvezetni a drain-rendszer, ami megint csak az algák szaporodásához vezet. Kefélje a gumigranulátumot lazára, ezáltal lehetővé teszi, hogy a víz a drain-rendszerben gyorsabban elfolyjon, így megelőzhető az algák megtelepedése.
 2. Az ideális kefélési módszert „keresztirányú kefélésnek” nevezik. A keresztirányú kefélés azt jelenti, hogy a szálakkal szemben egy speciális kefét húzunk. Ezzel a művelettel felemeli a szálakat mintsem gubancolja őket. Ennek eredményeképpen a pálya vonásai/a labda viselkedésének jellemzői megmaradnak az optimális szinten. Továbbá a keresztirányú kefélés kihozza az idegen részecskéket és fellazítja a pálya felületét, hogy könnyebb legyen kisöpörni vagy kifújatni azt utána. Egy minden célra megfelelő átlagos géppel egy óra alatt elvégezhető ez a keresztirányú kefélés egy szabvány méretű pályán.
 3. Mindig ellentétes irányba kell a kefélést végezni, mert a folyamatos kefélés egy irányba a szálakat elhajlítja, károsan befolyásolva a játéktér jellemvonásait..
 4. Minél kisebb területet söpörnek, annál többet kell majd kefélni.

Negyedévenként

Végrehajtandó egy vizuális feltérképezése a pályának,hogy megfelelő állapotban van-e. Különös figyelmet szentelve a büntető területnek. Amennyiben problémát talál, vegye fel a kapcsolatot a kivitelezővel. Ne kísérelje meg kijavítani a hibát saját kezűleg.

Évente

Évente egyszer az Xtreme Turf pályának szükséges egy speciális karbantartás azért, hogy a gumigranulátum betömörödését megelőzzük. Ez biztosítja, hogy minden részecske és szennyeződés eltávolításra kerüljön a feltöltésből. A szálakat addig keféljük, amíg „felnyitjuk” a szokásos szerkezetüket. Következésképpen a feltisztított feltöltés visszatér a pályába és visszanyeri eredeti szintjét. A kivitelező hajtja végre ezt a speciális karbantartást.

Amint szükséges

Javítások: a pálya bármilyen sérülését ki kell javítani, amilyen gyorsan csak lehet, ezáltal megelőzendő, hogy a pálya minősége romoljon. Ez sohasem egy csináld-magad munka, ezért érdemes felvenni a kapcsolatot a kivitelezővel.
Hóeltávolítás: a hó letakarítását mindenképpen hókotróval kell végezni, ami 2-3 cm-es réteget hagy a pályán, védve ezzel területet a mechanikai sérülések ellen. A hó utolsó rétege keféléssel távolítható el. Ha a havazás egy rendszeres esemény, akkor gondoskodni kell egy megfelelő helyről a pálya környékén, ahová a területről eltakarított havat el lehet helyezni.

Karbantartási napló

Amikor elhatározza,hogy egy Xtreme Turf pályába fektet, nyilvánvalóan a lehető leghosszabb ideig szeretné azt használni. Sajnálatos módon gyakran nehéz megjósolni előre, hogy hogyan lesz leginkább használva a pálya az első néhány év után. Változó körülmények vezethetnek új „használati szintekre” és következésképpen más karbantartási szükségleteket fog igényelni a pálya. Ez az, amiért fontos tekintetbe venni a pályaépítés előtt, hogy mennyi lesz a minimális és maximális játékidő a pályán. A karbantartási táblázat mutatja azt, hogy játékórák száma alapján milyen karbantartások szükségesek.

Játékórák száma egy héten kevesebb,mint 10 óra 10-20 óra 20-30 óra 30-40 óra Indoklás
Javasolt karbantartási munkák
Hulladék eltávolítás napi napi napi napi Elkerülni a szemét, üveg, rágó, atlétikai szalag és egyéb dolgokat.
Feltölteni a sűrűbben használt területeket heti heti napi napi Gumigranulátum megfelelő szinten tartása
Kefélni a sűrűbben heti heti heti napi A szálakat optimális álló pozícióban tartani
Teljes felületkefélés kétheti kétheti heti heti A felületet tökéletes állapotban tartani
Levelek, ágak, moha, gaz eltávolítása heti heti heti heti Elkerülni a szennyeződést, tömörödés elkezdődését
Illesztések ellenőrzése negyedévi negyedévi kéthavi kéthavi Elkerülni a rossz illesztés általi károsodást
Speciális karbantartás éves éves féléves féléves Fenntartani a játéktulajdonságokat és minőséget

Tisztítás és folteltávolítás

Általános

 1. Tartson kellő mennyiségű szemét és hulladéktároló konténert a pálya mellett és győződjön meg róla, hogy legyen mindig eltávolítva a túlcsordulás.
 2. Korlátozza a járműforgalmat a pálya közvetlen közelében, hogy ne tudjanak sarat és port a pályára hordani.
 3. A játékosok ne fogyasszanak a pályán italokat, csak a pályán kívül, ha lehetséges.
 4. Ha lehetséges, alakítson ki nem dohányzó környezetet..

Kefe típusa

A seprű szintetikus rostokkal rendelkezzen, úgymint nejlon vagy polyolefin. Nem tartalmazhat fémet vagy drótot!

Kefe beállítás

Az optimális kefe beállítás függ a kefe modelljétől és típusától. A kefe akkor fog a leghatásosabban dolgozni, ha úgy állítják be, hogy éppen csak érintse a szálak hegyét. Ne állítsa a kefét olyan mélyre, hogy a műfű szőtt szálait vagy a műfű hátlapját elérje. A túl alacsonyra állított kefe károsíthatja a füvet vagy összekavarja a feltöltést. A sár eltávolítására nem javasolt a porszívó. Vegye fel a kapcsolatot a kivitelezővel, ha a kefe beállításával kapcsolatos kérdése lenne.

Hőmérséklet korlátozások

Sose használjon motorizált vákumos seprűt, ha a pálya környéki hőmérséklet meghaladja a 32°C-t.

Pályaterhelési korlátozások

A kefélőgépnek és a tisztító kefének többször át kell haladnia apályán, mire a feladatait elvégzi. Bármilyen seprű, amelynek a súlya meghaladja a 135 kg-ot légtömlős (pneumatikus) abronccsal kell rendelkeznie, maximum 35 psi nyomással (vagy 2,5 kpc/cm2) kerekenként. Ne parkoljon járművekkel a pályán, különösen ne tűző napsütésbem. Esős időben ne hagyja a járművét sokáig egy helyben a műfüvön.

Jármű kipufogócső

Soha ne parkoljon jármű üresjáratban a pályán. Mindig bizonyosodjon meg róla, hogy a forró kipufogófüst ne ömöljön a pályára, amikor bármilyen járművet használ.

Olajfolyás, stb.

Kenőolaj, zsír, váltóolaj stb. pályára történő csöpögését vagy kiömlését meg kell akadályozni a söprések alatt. Minden ilyen kiömlött anyag elszínezheti a műfüvet. Alapos karbantartási eljárásnál ezt fokozottan vegyük figyelembe. Akkumulátorsav és más jellegű folyadék megengedhetetlen a pályán. Soha ne cseréljünk vagy töltsünk után semmilyen folyadékot a karbantartó gépbe, amíg az a pályán van.

Folt eltávolítás

Többek között a polietilén szálak a legellenállóbb szálak a foltok ellen, amit az emberiség ismer, mert a nedvességet a polietilén szálak nem nyelik el. Ezért a legtöbb folt az Xtreme Turf pályákon nem igazi folt, inkább egy idegen anyag, amit gyorsan és alaposan el kell távolítani. A legtöbb folt eltávolítható vízzel vagy szappanos vízzel. Az első szabály a gyorsaság. Sokkal könnyebb egy friss foltot eltávolítani mielőtt az megszárad vagy megkeményedik. Távolítson el azonnal minden szilárd vagy ragacsos üledéket, életlen kést vagy spatulaszerű eszközt használva. Itasson fel minden felesleges folyadékot törülközővel, ruhaanyaggal vagy papírral. A nedvességszívó alapú anyagok, úgymint macskaalom, nagyon hasznosak tudnak lenni és érdemes őket a pálya mellett tárolni. Az ilyen anyagokat fel lehet söpörni vagy felporszívózni. Ha a különböző foltok eltávolításhoz tanácsra van szüksége, kérem lépjen kapcsolatba a helyi képviselőjével.

Töltés korlátozás

Nem megengedett hosszútávon a 2 psi-nél nagyobb statikus terhelés a felületen, sem bármilyen átmeneti vagy dinamikus terhelés, ami meghaladja a 35 psi-t. A tömlős gumiabroncsokban körülbelül egyforma nyomásnak kell lennie minden kerékben. Ezért jó, ha elkerül mindenféle hosszútávú parkolást és feltöltést a pályán és a szükséges időtartamot annyira rövidíti le, amennyire csak lehet.

Hóeltávolítás

Általában a hó és jég az olvadással távoznak a drain rendszeren keresztül segítség nélkül. Időnként azonban szükséges eltávolítani a havat és jeget egy tervezett esemény miatt, hogy játszhatóvá tegyük a pályát. A hóeltávolítás munkafázisát amennyire lehetséges a legközelebbi időpontra kell tenni a játékhoz, lehetőleg közvetlenül előtte. Ez csökkenti annak a valószínűségét, hogy újra havas lesz a pálya a játék kezdetére és növeli a nyirkos szelek által képzett jegesedést a frissen tisztított pályán. A jégeltávolítás nehezebb feladat, ezért fontos a jegesedés megelőzése. Csak légnyomásos gumiabronccsal ellátott eszközzel távolítható el a hó és jég. El kell kerülni a vízhatlan ponyva használatát a fagyos időjárási időszak alatt. A vízhatlan ponyva odafagyhat a felületre, ennek következtében nagyon bonyolult az eltávolítása az esemény kezdetére.

Jégeltávolítás

Egyes esetekben szükség lehet a jégeltávolításhoz egy lesúlyozott gyephengerre, ami feltöri a jeget a felületen. A feltört jég lesöpörhető a pályáról. Általában ha süt a nap és a jegesedés vagy fagyás nem túlzott mértékű az olvadás gyorsabb, különösen, ha a játékosok használják a pályát.

A pálya locsolása

Sok esetben az edzők és játékosok előnyben részesítik azt, ha a pályát a játék alatt benedvesítik azzal a céllal, hogy alacsonyabb legyen a hőmérséklete/nedvesség indexe. Ez egy nagyon jó gondolat, mert a nagyon meleg időszakokban a nedves felület párolog ezáltal gyorsabban csökkenti a pálya hőmérsékletét. A nedves szintetikus pálya hőmérséklete közel azonos lehet, mint egy természetes füves pálya ugyanazon térségben. Emlékezzen arra, hogy a párolgás nagyon gyors tud lenni (óránként több, mint 5700 liter víz egy átlagos méretű pályán), tehát hosszabb idejű használatnál újabb öntözés válhat szükségessé. A használt terület teljes felületén egyenletesen kell elosztani a vizet! Csak egyszerűen nedvesítse be a felszínt, ne áztassa vagy telítse azt. Sose használjon szennyezett vizet a locsoláshoz.

Tekintse meg a karbantartásról készített galériánkat

Tekintse meg a karbantartásról készített videónkat

 • Keresés

 • Referenciáink