A műfüves labdarúgó pálya szerkezetileg 2 fő részből áll. Az egyik az alépítmény, a másik a műfű borítás.
Az alépítményi rész több funkciót is betölt, így például vízelvezetést, illetve ez adja meg a pályának a kellő stabilitást. A műfüves pálya építésénél a méretek kitűzése után kell kialakítani a vízelvezetési rendszert. Ezt megfelelő lejtésű árkok kialakításával lehet elérni, amelyek a pálya hosszanti oldalán futó főgyűjtőcsőbe futnak. Ezekbe az árkokba drain-csöveket (gyűjtőcső) fektetünk, geotextiliába tekerve. Ezek a gyűjtőcsövek csatlakoznak a pálya hosszanti oldalán futó főgyűjtőcsőbe vagy csövekbe. A gyűjtőcsövek funkciója a pályáról szivárgó csapadékvíz elvezetése. Geotextiliára pedig azért van szükség,hogy az apró szennyeződéseket megszűrje és csak az úgymond „tisztított víz” kerüljön a főgyűjtőbe,ami a csatornarendszerbe fut ki. A geotextilbe burkolt perforált drain-csövekre az alap magasságáig szűrőkavics kerül,ami a geotextillel azonos funkciót tölt be, csak itt már nagyobb szennyeződések is fennakadnak, de a tisztítás mellett a drain-csövek stabilitását is ez adja, emellett védi az elmozdulástól a csöveket. Ezután kerülnek rá a zúzottkő rétegek, amelyek az esetleges szűrésen kívül a pálya fő stabilitását adják. A pályán a zúzottkő réteg vastagsága legalább 40-50 cm.

Ez pedig az alábbi,szemcsenagyságokból áll:

  1. 22-32 mm
  2. 11-22 mm
  3. 4-11 mm
  4. 0-4 mm

Nagyon fontos,hogy minden egyes réteg megfelően legyen tömörítve, mert ezáltal tudnak a különböző rétegek „egymásba kapaszkodni” és így kapja meg a pálya a kellő alapot, stabilitást. A tömörítést úthengerrel, illetve vibróhengerrel kell végezni,hogy a különböző méretű rétegek kellő mértékben összeálljanak.
Ez nagyon fontos lépés, mert később, ha a műfű borítás rákerül, már nagyon nehéz kijavítani abban az esetben, ha megsüllyed a pálya. Amikor a 0-4 alépítményi réteg is elkészül és tömörítve, hengerelve van, akkor a pálya felületének olyannak kell lennie,mint a beton. Erre a rétegre kerül a műfű szőnyeg. Manapság már ún. 3.generációs műfüveket használnak, amelyek a kor követelményeinek megfelelnek (UV stabilitás, hosszú élettartam, minőségibb, erősebb anyagok, újabb gyártási technológiák, még jobban az igazi fűre hasonlító kinézet, FIFA minősítés). A tekercsek kigurítása után,szélezés,majd az összeillesztés következik.
Miután kész a tekercsek összeillesztése, két tekercs közé húzzuk az illesztőszalagot és ezzel ragasztjuk össze a tekercseket, hogy a feltöltés ideje alatt pontosan összetartsa és ne engedje elcsúszni őket. Ezután kerülnek kivágásra a vonalak helyei és kerülnek be ugyanígy (illesztéssel, ragasztással) az 5-ös, 16-os, az oldal-, alap- és a felezővonal. Kellő száradási idő után kezdődhet a feltöltés. Ezt speciális gépekkel végezzük, amelyek nemcsak beleszórják a homokot a fűszálak közé, hanem egyúttal belekefélik, ezáltal tömörítve a kvarchomokot. A műfüveket 2 rétegben töltjük: az első réteg a 0,6-1,2 kvarchomok, majd utána következik a gumigranulátum, amely lehet fekete ill. zöld színű is, továbbá különböző méretű. E két réteg betöltési mennyiségével lehet „szabályozni”, hogy a játéktéren a labda teljesen úgy viselkedjen,mint egy füves pályán. Ezek a műfüves pályák alapjai, ezenfelül vagy ezekkel párhuzamosan kell a korlátok, labdafogó hálók, kapuk,egyéb kiegészítők telepítését is végezni.

A Videoton FC pályakészítéséről készült galériánkat itt találja


Tekintse meg a pályaépítésről készült galériánkat

  • Keresés

  • Referenciáink